Sociale  Skulptuur


Korte introductie over de term Sociale Sculptuur ( Social Sculpture )

 

Ik geef graag een korte introductie over Social Sculpture aangezien de principes de basis vormen voor de concepten van mijn performancewerk en mijn belangrijkste workshop.

 

Sociale sculptuur is een uitdrukking om een uitgebreid concept van kunst te beschrijven dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd bepleit door de Duitse conceptuele kunstenaar Joseph Beuys (1921-1986). Beuys creëerde de term "sociale sculptuur" om zijn begrip van het potentieel van kunst om de samenleving te transformeren te belichamen. Als kunstwerk omvat een sociale sculptuur menselijke activiteit die ernaar streeft de samenleving of het milieu te structureren en vorm te geven. Het centrale idee van een sociale beeldhouwer is een persoon / kunstenaar die structuren in de samenleving creëert met behulp van taal, gedachten, handelingen en objecten. Social Sculpture draaide om vier hoofdassen:

lichaamsbewustzijn - ruimtelijk bewustzijn - creativiteit - samenwerking

De positie van het lichaam in de omgeving / locatie. Het concept richt zich op de relaties tussen de lichamen tot elkaar, beweging, objecten en omringende ruimte / omgeving. De deelnemers houden zich bezig met fysieke bewegingen en acties, het veranderen van rollen, het nemen van beslissingen, het uitwisselen van ideeën en het ondervragen van performativiteit. Sculpturale en textiele materialen zullen worden geïntroduceerd als werkinstrumenten.

Twee van mijn projecten zijn exclusief gebouwd op de concepten van Social Sculpture:

Performance Unfolding-Unwrapped

participatieve performance en workshop gebaseerd op de concepten en principes van Social Sculpture

Schoolproject Hier & Jetzt ( Hier & Nu )

Een interdisciplinair project dat gericht en op maat is gemaakt voor leerlingen en kinderen. Het is ook gebaseerd op de concepten van Social Sculpture

Unfolding-Unwrapping - a Social Sculpture Workshop


Die principes en concepten van sociale sculptuur veranderen niet en blijven hetzelfde als in de performance-variant. Het verschil is dat de voorstelling een workshop is met geregistreerde deelnemers. Tijdens de workshops worden de verschillende fasen en sequenties van de vier hoofdassen waarop sociale sculptuur is gebaseerd, getraind. Creativiteit trekt een grens tussen een passieve en een actieve agenda in het leven van mensen. Creativiteit begint met vragen. Dit ontwikkelingsproces is zowel buitengewoon breed als ongelooflijk relevant voor het genereren van sterk contextueel werk en sociaal gedrag. Ongeacht of we maatschappelijk betrokken zijn. Tegen deze achtergrond richten de sequenties van de workshop / performance zich op het gedrag van mensen in een groep en een individu. De workshop confronteert de deelnemers en het publiek soms reëel, soms metaforisch met de situaties van de confrontatiesituatie - op zichzelf - tegen elkaar. Het centrale thema van de sequenties leidt echter ook tot het vinden van een manier om samen te werken en een democratisch proces te creëren.

Workshop in de klas

Sociale Skulptuur Workshop in de taal les

Na een gesprek met het hoofd van de taalafdeling en twee leraressen van het Goethe Zentrum in Yervan, probeerde ik iets nieuws. De workshop werd onderdeel van de Duitse talenles. Ik heb een kortere versie in het Duits van Unfolded-Unwrapped aangenomen om in de klaslokaalsessies te integreren. Het experiment is uitgevoerd met drie verschillende groepen studenten. Het was echter niet alleen om de workshop te geven, maar ook om meer uitleg te geven over het concept van Social Sculpture. Dat de term voor het eerst werd uitgevonden door Joseph Beuys en zijn ideeën erachter. Na de workshop bespraken de studenten in het Duits hoe zij de workshop en het concept zagen. Voor de studenten was het een compleet nieuwe en andere benadering voor het gebruik van de Duits taal. Evenals om hun kennis over de Duitse cultuur vanuit een andere hoek te verbreden.