In 2023 / Nieuws

over Live Performances / Video Performances / Workshops


la ciudad, la gente y yo (de stad, de mensen en ik)

 

Live optreden met geluidselementen in No Lugar, Quito, Ecuador op 22 november 2023

Het werk van Johannes Gerard stelt een artistieke verkenning van cultuur, ruimte en identiteit in Quito voor, door middel van video's, performance en autobiografische elementen. Tijdens het proces toerde Gerard door Quito via dagelijkse reizen in bussen of wandelingen door de stad. Door zich te laten meeslepen door toeval, nieuwsgierigheid en intuïtie, werd de kunstenaar een verre waarnemer van het stadsleven en ontdekte hij de diversiteit, complexiteit en schoonheid van de hoofdstad. Tijdens zijn rondleidingen maakte hij kennis met verschillende plaatsen, mensen, situaties en sferen die hem inspireerden tot het creëren van zijn werk. Met zijn drift probeert de kunstenaar de sporen van het utopische en het dystopische in de stad te onthullen en te benadrukken en deze te relateren aan zijn eigen sociale ontkoppeling en zoektocht naar eenzaamheid. Door zijn werk toont Gerard ons een persoonlijke visie en kritiek op Quito, een stad die voor de kunstenaar dichotoom wordt omdat het tegelijkertijd een droom en een nachtmerrie is, een plaats van ontmoeting en isolatie, een realiteit en een fictie. Quito is, net als veel andere steden, een stad die in tegenstellingen leeft en kruisende realiteiten, dromen en nachtmerries huisvest die worstelen tussen vooruitgang en achteruitgang. Het is een stad die kansen en uitdagingen biedt, die verwelkomt en uitsluit, die verenigt en verdeelt, die transformeert en zich verzet, die zich aanpast en in opstand komt, die is uitgevonden en herinnerd. Quito leeft een realiteit die fictie, hoop en politieke ontgoocheling met zich meebrengt. Het project stelt een culturele ervaring voor die tot uiting komt in video's over het dagelijkse leven en de sfeer van de stad, gemaakt overdag en 's nachts, en een performance die de relatie tussen de stad, de mensen en Gerard vertelt. De kunstenaar gebruikt verschillende media zoals video en performance om een verhaal te creëren dat reflecteert op identiteit, herinnering, macht, geweld en uithoudingsvermogen. Gerard haalt inspiratie uit zijn eigen biografie en uit de geschiedenis en cultuur van Quito, om een werk te creëren dat een dialoog aangaat met de sociale en politieke context van het land. De kunstenaar integreert ook elementen uit de natuur, populaire kunst, architectuur, religie en literatuur, om een beeldtaal te creëren die uitdrukking geeft aan hun gevoeligheid en betrokkenheid bij het milieu en de mensenrechten. Mensen zijn elk gevecht een manier om dystopie om te zetten in utopie.

Rubén Darío Díaz Chávez Curator No Lugar – Hedendaagse kunst

 

Met dank aan Stroom, Den Haag, Nederland

 

 


Internationale Werkstattwoche – Internationale Workshopweek “Dignity” (Waardigheid)

En weer terug naar het platteland. Ik deed mee aan

Internationale Werkstattwoche – Internationale Workshopweek “Dignity” (Waardigheid)

01.07.2023 – 10.07.2023 / Lüben, Nedersaksen. Duitsland

Tien dagen lang verblijven 18 kunstenaars uit zeven landen in het dorp Lüben (tegenwoordig onderdeel van de stad Wittingen)/ De kunstenaars die werkzaam zijn op het gebied van schilderen, tekenen, fotografie, video en installatie. Ik gaf three times a life performance, leidde een workshop voor scholieren en maakte twee installatiewerken.

Live performance "The Plant", 13 minuten, 8 & 9 juli 2023

Tijdens de tentoonstelling en eindpresentatie van het 16e International Workshop Week Symposium in Lüben presenteerde ik ook een nieuwe live performance. Ik heb drie keer opgetreden, één keer op zaterdag 8 juli en twee keer op 9 juli 2023. Eigenlijk is de performance gebaseerd op een videoperformance die ik in mei van dit jaar had uitgeprobeerd tijdens het Pedvale-project in Pedvale, Letland

Het werk heeft, net als de twee installatiewerken die ik tijdens het symposium heb gemaakt, een filosofische benadering, gebaseerd op boeddhistische en Zen gedachten, maar bevat tegelijkertijd autobiografische elementen. Het is een live performance met bewuste bewegingen en zonder woorden. Het concept van waardigheid weerspiegelen in relatie tot tijd, stilte, de kracht van eenzaamheid en het feit dat elk levend wezen en elk object zijn waardigheid heeft.

Foto's: Vincent Grahn

De woensdagmiddag 5 juli van het symposium in Lüben was gereserveerd voor een kunstworkshop voor leerlingen tussen de 11 en 16 jaar.

Aan elk van de kunstenaars die deelnamen aan het symposium werden twee tot drie studenten toegewezen. Ik had twee elfjarige leerlingen toegewezen gekregen. Die waren ook de jongste deelnemers. In het begin heb ik kort uitgelegd wat installaties, land art en performance betekent en enkele voorbeelden laten zien. Maar ik vind het belangrijker dat leerlingen of kinderen dingen en mogelijkheden zelf uitproberen. Experimenteer gewoon met je creativiteit. Ik probeer te vermijden om een schoolsfeer te creëren, ze kunsteducatieve onzin te geven of ze een richting op te duwen die ik als kunstenaar graag zie. Ik heb heel weinig dingen voorbereid, b.v. plastic folie in verschillende diktes en twee verschillende soorten dun touw. De rest van het materiaal zouden ze zelf in de buurt gaan zoeken. Als ik 's middags met de twee studenten werkte, gaf ik zo min mogelijk instructies en bemoeide ik me zo min mogelijk met hun handelingen. Het resultaat van deze middag was zowel creëren met de wind als experimenteren met materialen en elementen. Ze creëren ook een delicaat landart-stuk met het touw en de takken tussen twee grote bomen. Ze keerden echter terug naar de plasticfolie en trokken de velden in om de wind en de ruimte optimaal te benutten. Het verlangen om van de grond te komen en weg te vliegen was de inspiratie voor hun creativiteit op deze bijzondere middag.


Pedvale

Social Sculpture Workshop 26 mei 2026

Live Performance "Stones" 26 mei 2023

De hele maand mei 2023 was ik bezig met een nieuw interdisciplinair project in Pedvale Art Park in Sabile, Letland. Ik werk in performance, video performance, geluid, video en land art. Dit project is een beetje anders dan de meeste eerdere projecten omdat er geen samenwerking was met andere kunstenaars, kunststudenten of een gemeenschap. Over het algemeen lag de focus van het project sterk op live optredens en het testen van videoprestaties. Er werd ook een workshop sociale beeldhouwkunst gehouden.

Ik creëerde een zeer site-specifieke live performance genaamd "Stones" waarin het land art-object een belangrijk integraal onderdeel werd. Maar tegelijkertijd bevatten de live-optredens en video-optredens ook enkele autobiografische elementen.

De ene workshop is de andere niet en dat geldt ook voor deze. De kleine groep deelnemers was erg creatief en boeiend en voltooide veel van de verschillende oefenstappen vaak automatisch en zonder enige instructies vooraf.

Het project is opgericht door de Europese Unie en uitgevoerd door het Goethe-Institut via de subsidieregeling CULTURE MOVES EUROPE


een tweedaags filmvertoningsevenement, Video Art Miden

"stairs & corridors", een samenwerkingswerk met danseres Jana Schmück (Bautzen, Duitsland), wordt gepresenteerd tijdens een tweedaags screeningevenement, Video Art Miden presenteert 2 videokunstsecties in To Pikap in Thessaloniki, Griekenland:

"True lies" samengesteld door Nikos Podias op vrijdag 2 juni en "Shhhhh... #1" samengesteld door Martha Zoupa op zaterdag 3 juni.

“trappen & gangen” wordt vertoond in de rubriek “Shhh#1”

Plaats en tijden: Naar Pikap Kato (Olympus 57), Thessalonki, Griekenland 18:00-23:00. 2 juni - 3 juni 2023

De eenheid van elke dag wordt herhaald. Link https://www.facebook.com/videoartmiden


INTERNATIONAL ECOPERFORMANCE FILM FESTIVAL

"the HEALING" was 1 juni te zien in de

INTERNATIONAAL ECOPERFORMANCE FILM FESTIVAL, São Paulo, Brazilië

1 juni tot 4 juni 2023 in Cine Satyros Bijou, Praça Franklin Roosevelt, 172 – Consolação, São Paulo, Brazilië

Het 3e Ecoperformance International Film Festival zet zijn transculturele missie voort om interdisciplinaire kunstenaars samen te brengen die werken in natuurlijke, stedelijke en virtuele landschappen om op een ecopoëtische en cinematografische manier de spanningen van compositie en conflicten tussen omgeving, lichaam en afkomst te onderzoeken .

Link: https://www.ecoperformance.art.br/


MOOVY Tanzfilmfestival - dansfilmfestival

MOOVY Tanzfilmfestival - dansfilmfestival

“View behind the curtain” is een samenwerkingsproject met danseres Jana Schmück (Bautzen, Duitsland) en wordt vertoond op:

MOOVY Tanzfilmfestival - dansfilmfestival

19.05.2023-28.05.2023. Filmforum im Museum Ludwig & Alte Feuerwache, Keulen, Duitsland

Het werk werd gepresenteerd in Kino Alte Feuerwache Melchiorstraße 3, 50670 Keulen op 27 mei 2023 vanaf 17.30 uur

Festivaldirecteur: Ágota Harmati - https://www.moovy-festival.com/


videovoorstelling "Fallen" is op reis

Mijn videoperformance "Fallen" reist mee met de 3e editie van het International Festival of Minimal Urban Video Performances "The (Rur)urban body in action" dat voor het eerst plaatsvond in oktober/november 2022 in het cultuurcentrum Sala Rekalde. in Bilbao, Spanje en Centro Cultural Los Ciggaros, Alicante, Spanje. Tussen november 2022 en februari 2023 wordt het festival nog steeds gepresenteerd op verschillende locaties in Spanje, Argentinië. Brazilië en Nederland. De meest recente locatie is van 07/02- 03/03/2023 2023 in Centro Carmen Jiménez, in combinatie met de expositie "Tocar la Tierra" in Granada, Spanje

Samengesteld door Elia Torrecilla


MUESTRA DISLOCADA/DISLOCATED 2022 - India-editie -

LIVE HIVE en Goa Moving Images Festival presenteren MUESTRA DISLOCADA/DISLOCATED 2022

- India-editie -

De vertoningen vinden plaats tussen 23 december 2022 en 1 januari 2023

Live Hive Residency, 71/1, Gaunsawaddo, Siolim, Goa, India

Curator Mitali Nath

Mijn videoperformance "in times of..." met Anne Rosenbaum wordt vertoond


CASA DE CULTURAL COLOMBO ALEMANA - Cartagena, Colombia

Twee evenementen die plaatsvonden op 13 en 14 december 2022 in CASA CULTURAL COLOMBO ALMANA / COLOMBISCH DUITS CULTUREEL HUIS (Goethe-Institut) in Cartagena, Colombia, waren het laatste live en persoonlijke project voor 2022. De evenementen omvatten mijn Social Sculpture Workshop, een live Performance, een videopresentatie en een artist talk. Ik voerde mijn Performance "Dialogue" uit, die autobiografische elementen bevat. De focus van de videopresentatie lag op het gezamenlijke project "The Ashes of Eden Project", dat tot stand kwam samen met de danseres Jana Schmück (Bautzen, Duitsland). The Ashes of Eden Project gaat over de sociale en culturele omgeving van Opper-Lausitz in het oostelijke deel van Duitsland na de hereniging door middel van dans. De artist talk ging niet alleen over mijn carrière, maar bevatte ook mijn eigen kritische kijk op mijn eigen werk, visies en de hedendaagse kunstscène