The Ashes of Eden - de as van Eden


The Ashes of Eden met Jana Schmück

In internationale en samenwerkingsprojecten zoals The Ashes of Eden moeten locatiespecifieke thema's worden geïnterpreteerd en ontwikkeld door samenwerking met regionale kunstenaars en deelnemers.

The Ashes of Eden is een gezamenlijk werk van Jana Schmück (Bautzen) en Johannes Christopher Gerard (Nederland/Duitsland)

Het concept van deze projecten is gebaseerd op het isoleren, catalogiseren, analyseren en in detail bestuderen van deze site-specifieke thema's of objecten. Het verdiepen van de context waarin ze zich bevinden, hoe ze verschillen van de ene plaats naar de andere, stedelijke/landelijke en sociale instellingen, buurten of gemeenschappen. Hoe autonoom zijn de ruimtes of objecten van een regio en hoe zijn ze gerelateerd en met elkaar verbonden?

In veel van deze projecten wordt de openbare ruimte het toneel. Tegelijkertijd zijn het interdisciplinaire projecten die performance, dans, video, fotografie omvatten en soms ook site-specifieke installaties integreren.

Het gezamenlijke werk "The Ashes of Eden" behandelt de Bautzen-regio op metaforische wijze aan de hand van verschillende geïmproviseerde dans- en bewegingsscènes. Thema's als gevoelens, veranderingen, dromen, doelen, blijven, verbondenheid, vertrek, veranderingen, ervaringen in relatie tot de regio worden door danseres Jana Schmück vanuit een heel persoonlijk perspectief geïnterpreteerd.

Het doel van het project is om een gedeelde culturele ervaring te tonen, gevormd door de sociale en politieke omstandigheden en de omgeving.

Het project richt zich daarom op de visuele beelden van de alledaagse cultuur - in dit geval de sociale omgevingen van echte ruimtes die de meeste inwoners van de regio rond Bautzen en Oberlausitz op de een of andere manier kennen en herkennen.

Tot nu toe werden vier segmenten van het project gecreëerd -

De as van Eden / trappen & gangen / uitzicht achter het gordijn / de hemel achter de ramen

The Ashes of Eden - Segment 1

stairs & corridors  - Segment 2 

View behind the curtain - Segment 3

the sky behind the windows - Segment 4