piar - I can not see - Stay behind


Perfocraze International at crazinisT artisT studiO, Kumasi, Ghana

In februari 2021 verbleef en werkte ik bij pIART in Kumasi, Ghana. Het project omvatte verschillende segmenten. Twee live- en videoperformances in de openbare ruimte en de workshop Unfolding-Unwrapped. Het is voor het eerst dat ik betrokken was bij een interdisciplinair en samenwerkingsproject in Afrika.

Curator Ve-Bene E.K. Fiatsi

Het project wordt ondersteund door crazinisT artist studiO en Stroom, Den Haag, Nederland.

Side Specific Performance in Kumasi, Ghana 


Op 9 februari 2021 had ik in samenwerking met Eric Kofi een live optreden op een voetgangersbrug in het centrum van Kumasi, Ghana. Het had de titel I Can Not See - Stay Behind"

Het videowerk is gebaseerd op de live performance "I can not see - Stay behind". Het project is gemaakt en uitgevoerd met de Ghanese kunstenaar Eric Kofi. In plaats van alleen maar om een documentaire video van de performance te maken, monteerden we de performance tegelijkertijd als een experimenteel videokunstwerk. Het doel is dat het publiek de voorstelling met een nieuwe benadering en vanuit een ander perspectief ziet. Het werk benadert drie onderwerpen die verband houden met de relatie tussen zwarte en blanke mensen,

Ten eerste: de cultuur botst en verschillende opvattingen over hoe we de wereld zien en de relaties tussen ons. Vaak beladen met gebeurtenissen uit het verleden en de geschiedenis. Waardoor relaties tussen verschillende culturen en mensen met verschillende kleuren vaak onbewust ongemakkelijk worden.

Ten tweede: op het punt om vertrouwen op te bouwen tussen verschillende mensen, maar ook hoe je reageert bij het ontdekken van nieuwe horizonten en om in een nieuwe omgeving te worden geplaatst.

Ten derde: ben je bereid en in staat om de nieuwe omgevingen te zien en te accepteren of ben je gewoon bang of heb je een hekel aan alles, misschien gewoon om een reden te zoeken om je vooroordelen te bevestigen om gewoon je eigen enge

horizon en taaiheden te accepteren. Om aan het eind terug te kruipen in de cocon.


Soziale Cultuur Workshop Unfolding-Unwrapped in Kumasi, Ghana

Op 13 februari 2021 gaf ik mijn Social Sculpture Workshop “Unfolding-Unwrapped” voor een kleine maar zeer creatieve groep deelnemers. De workshop werd gepresenteerd in de openbare ruimte in de buitenwijk Aparde van Kumasi, Ghana. De workshop maakt deel uit van mijn recente kunstproject op pIART 2021 (perfocraze_international). 


train journey (trein reis)

Met Martin Toloko, Marlene G. Prinz, Amudzi Mawuenya, Johannes C. Gerard / Camera: Sammy. Een gemengde groep mensen met verschillende culturele achtergronden en geslachten wacht op de trein. De trein komt aan en ze beginnen aan hun reis. Tijdens de reis komt de trein echter een obstakel tegen. Het spoor is kapot. Alle passagiers en de machinist verlaten de trein terwijl ze naar de spoorstaaf kijken en proberen deze te repareren. Lukt het hen om de rails vast te maken zodat de trein zijn reis kan voortzetten.


or-ga-nis-mus / pIAR 2021

Opening 27 augustus 2021

Alliance Française Kumasi.

Old Bekwai Street, Ahodow-rotonde

Kumasi, Ghana

(ook livestream op zoom, Instagram, Facebook en YouTube)

Gepresenteerd door perfocraze international Artist Residence 2021 in samenwerking met Alliance Francaise.

or-ga-nis-mus is de laatste tentoonstelling van de pIAR-verblijfsperiode van dit jaar. De show presenteert video, performance, installatie, fotografie en grafisch werk van 15 kunstenaars die dit jaar op pIAR verbleven

Er worden twee video's van mijn werk vertoond die ik heb gemaakt tijdens mijn verblijf bij pIAR in februari 2021

train journey (treinreis)

I can not see - Stay behind (Ik kan het niet zien – Blijf achter) (kunstvideoversie van het live optreden met Eric Kofi)